Parteneriate

Lista de cumpărături a unui vegetarian

Facebooktwittermail

În România dacă nu mănânci carne eşti privit cu scepticism, chelnerii îţi aruncă o privire ciudată iar restul se întreabă cum supravieţuieşti? Încă avem sechele comuniste şi pe masă trebuie o cărniţă prăjită, mititei, multe semipreparate, totul încheiat cu o sticlă de suc cu zeci de E-uri, şi uite aşa se îngroaşă cozile la medic.

Mie nu îmi place carnea în mod deosebit şi de mică am fost obişnuită să ţin post, să mănânc BIO, deci o perioadă de detox am avut mereu, deşi nu ştiam în perioada ’90 de astfel de termeni, ci părinţii mei mereu mă hrăneau sănătos, natural şi pe masă puneam doar  ce creştea în curtea noastră.

Ca să ajut şi alţi oameni, în rândurile de mai jos “povestim” despre lista de cumpărături a unui vegetarian.

Pe 1 octombrie am sărbătorit zivegetarieniua internaţională a vegetarienilor de pretutindeni, iar luna octombrie este dedicată lor. Mai mult, în această perioadă este recomandată o alimentaţie din care să se încerce excluderea cărnii. Nu sunt puţine studiile care au încercat să dovedească că diferitele tipuri de vegetarieni au avantaje în fata omnivorilor: de la riscul scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, cancer chiar, până la o speranţă mai mare de viaţă. Asta spune cea mai amplă cercetare realizată până acum şi publicată în „Journal of the American Medical Association”. Cercetarea arată ca vegetarienii trăiesc în general mai mult, sunt mai educaţi, sunt mai subţiri, tind să bea şi să fumeze mai puţin, să facă mai mult sport şi chiar să fie într-o pondere mai mare căsătoriţi.

Republica BIO, primul magazin online ce comercializează în exclusivitate produse bio, cu o categorie importantă de clienţi provenind din rândul vegetarianilor şi veganilor, vine în ajutorul acestora cu toată gama nutrienţilor necesari pentru crearea unei diete sănătoase, bogate în proteine vegetale, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase.

“Un procent de 30% din clienţii noştri sunt vegetariani sau vegani, ori au cel puţin unul în familie, şi comanda cu regularitate din magazinul nostru. Aceştia sunt cei mai informaţi, le pasă de cum se simt şi de starea de sănătate şi conştientizează mai mult decât ceilalţi că trebuie să se ferească de chimicalele din comerţ. Sunt cei care cumpără în special pudre proteice, batoane vegane şi tot felul de paşte, creme din oleaginoase şi fructe uscate. De obicei, coşul lor de cumpărături are o valoare mai ridicată decât a unui client obişnuit, dar asta se întâmpla deoarece achiziţionează mai multe pudre proteice şi superalimente care să suplinească lipsa nutrienitilor din proteină animală. Cu toate acestea, astfel de produse se consuma în cantitate mică, fiind mai bogate nutriţional, de aceea nu putem spune că un vegetarian are un regim alimentar mai scump decât un omnivor”, explica Ciprian Stancu, fondator al Republicii BIO.

Nutrienţi absolut necesari în dieta vegetariană

Ulei-de-cocos2-604x270Cel mai important obiectiv pentru vegetarieni este înlocuirea proteinelor şi nutrienţilor pe care i-ar fi putut lua din carne şi găsirea corespondenţilor lor în meniul vegetarian. Altfel, principalele reguli de dietă sunt aceleaşi pentru toată lumea, şi în cazul vegetarienilor: 5 porţii de legume şi fructe pe zi, reducerea grăsimilor săturate, a zaharului şi a sării, înlocuirea prăjitului în ulei, hidratarea corectă.

Iata ce nu ar trebui sa lipseasca din lista de cumparaturi a oricarui vegetarian.

Proteinele sunt o parte esentiala in orice dieta, iar vegetarienii le pot lua din fasole, mazare, linte, soia, nuci si seminte. Vegetarienii pot opta pentru bauturi vegetale, pudre proteice vegetale, de calitate organica, unele din seminte germinate, sau chiar paste din soia verde. În categoia de nuci, seminte si snack-uri bio, variantele sunt multiple si acopera toate categoriile.

Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru a absorbi vitaminele A, D, E sau K și pentru a regla colesterolul, furnizând energia de care avem nevoie pentru a funcționa corect. Se găsesc în uleiul ecologic de nucă de cocos marca proprie Republica BIO, obținut din miez de nucă de cocos organică din cocotieri din Sri Lanka, nerafinat, extras la rece, uleiul de măsline extra virgin, de susan, și cele bogate in Omega 3, de in, cânepă sau nuci.

Fierul si zincul sunt necesare în sinteza proteinelor, diviziunea celulară și tratarea rănilor, iar vegetarienii le pot lua din salata, kale, migdale și caju, fructe uscate (caise și stafide) și cereale integrale. În magazinul online Republica BIO fructele uscate vin în varii combinații de la smochine, curmale, goji, stafide, fructe de aronia, toate fiind certificate organic și ferite de orice chimicale. Cerealele bio pentru micul dejun în combinație cu sortimentele de lapte vegetal sunt o variantă indicată atat pentru adulți, cât și pentru copii, bogate în nutrienți și foarte sățioase. De asemenea,batoanele vegetale si vegane, raw, reprezintă o gustare perfectă care se potrivește oricărui membru al familiei și care satisface cu usurință  pofta de dulce care apare în lipsa zincului.

Calciul este absolut necesar pentru a menţine sănătatea sistemului osos. Necesarul zilnic pentru adulţi este de 1200 de miligrame şi poate fi găsit într-o varietate de alimente vegetariene cum ar fi broccoli, iarbă  de mare şi multe superalimente, cum sunt pudrele din spirulina, chia, chlorella, orz verde şi iarba de grâu.

Vitamina B12 le lipseşte de obicei vegetarienilor care nu mănâncă ouă şi lactate, aşa că ei o vor lua din alge, soia sau ciuperci. Vitamina B12 întreţine sănătatea celulei nervoase, previne dementă şi bollile degenerative grave. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că sunt necesare suplimente de vitamine din complexul B în general, şi în special de vitamina B6 şi B12 pentru funcţionarea normală a organismului. O variantă uşoară şi gustoasă pentru consumul de ciuperci şi soia sunt cremele tartinabile din leguminoase şi nuci sau pateurile din ciuperci shiitake ori soia.

Republica BIO este şi producător de fructe şi legume bio, dar a preferat să devină în prima fază un retailer online de încredere, care comercializează doar produse certificate ecologic, şi va pune în vânzare, cel mai probabil de anul viitor şi producţia de legume şi fructe din fermă proprie.

Proiectul Republica BIO a pornit în februarie 2014, iar în martie 2015 s-a deschis oficial magazinul online. În spate se afla o echipă de 10 colegi, toţi cu experienţă în corporaţii cunoscute, care au deprins atenţia la detaliu şi la nevoile clienţilor, la acestea adăugându-se plăcerea de a lucra pentru un business care aduce sănătate oamenilor. “Noi vindem sănătate şi o viaţă mai bună” îi place lui Ciprian Stancu, fondator al proiectului, să spună.

Magazinul online ce comercializă doar produse certificate bio de la mâncare, suplimente nutritive sau semințe, până la cosmetice și detergenți, se remarcă printr-un client service extrem de atent.

Vizitați www.republicabio.ro şi pagina de Facebook.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 17

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 19

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 21