Crampee

Gesturi mici care contează

Facebooktwittermail

În ultimii doi ani m-am ţinut cu tărie de proiectul meu de suflet prin care am dorit să aduc minimalismul cât mai aproape de stilul meu de viaţă. A fost o dorinţă personală foarte mare şi care deşi pare uşoară, nu prea este 😀

Pe lângă curăţenia ce ţine de haine, pe lângă cumpărăturile mult mai rare, am implemantat gesturi mici de la care nu fac rabat şi pe care le fac pentru mine, pentru mediu, pentru viitor. Iar responsabilitatea mi se pare că nu ar trebui să lipsească din CV-ul nimănui.

Mai jos, câteva gesturi pe care le urmez cu sfinţenie şi care mă ajută să fiu împăcată cu mine şi cu mediul.

  1. Când cumpăr cafea / limonadă – merg cu paharul după mine.

 Da, da! Oricum am genţi foarte mari şi îmi încape jumătate de sufragerie acolo, aşa că nu îmi este greu. Am câteva căni / pahare pe care le-am primit sau pe care le-am cumpărat şi pe care le folosesc mereu când ştiu că vreau să îmi cumpăr o cafea sau o limonadă cu mentă ( <3). Adică în drum spre muncă dacă ştiu că vreau să îmi cumpăr o cafea îmi iau paharul colorat după mine. Momentan sunt îndrăgostită de paharul colorat de la Tedd’s Coffee care este din plastic, şi care, poate fi folosit cu zâmbet, mereu. Iar la cafeneau Tedd’s la fiecare refill cu acest pahar vesel, ai un leu discount la cafeaua aleasă.

  1. Nu cumpăr niciodată lavete, refolosesc hainele vechi şi fără viitor

Tricouri vechi de pe la conferinţe / seminarii, pantaloni de pijama de 100 ani, bluze care nu îmi mai vin, haine pe care le-am ars sau pătat, toate au făcut cunoştinţă cu foarfeca şi s-au transformat în lavete. Mă rog, cârpe de şters praful pe româneşte. Fiecare bluză / tricou a fost tăiat în bucăţi medii, sunt folosite la şters praful, la şters geamurile şi astfel, nu cumpăr niciodată lavete şi nici nu arunc la gunoi hainele.

  1. Fiecare borcan vechi are un destin nou

În primul rând pentru cine a stat la cămin sau departe de părinţi ştie ce înseamnă să aduci caserola înapoi acasă sau borcanul cu capac.  Acum am eu grijă să am borcanul cu capac.  

Nu arunc niciodată ceea ce poate fi refolosit creativ. Adică: într-un borcan în care am avut nutella, îl spăl temeinic şi devine borcanul în care ţin oregano – spre exemplu.  Apoi îi lipesc o etichetă cum aveam pe caietele de la şcoală şi scriu ce conţine. În acest fel: nu cumpăr produse pentru depozitare / refolosesc un produs / am produs creativ făcut de mine.

Foarte rar arunc ceva ce ştiu că mai poate avea o viaţă. Şi în cazul în care decid că nu vreau să rămână în bucătărie, nu arunc, îl pun la locul special de veci pentru reciclare sticlă.

  1. Punguţă? Nu!

Fac foarte des piaţa, merg şi cumpăr de la ţărani, după atâţia ani de stat la ţară ştiu ce înseamnă legume stimulate sau procesate excesiv şi ce trebuie să aleg. Dacă nu ajung la piaţă, merg şi în supermarket, însă mai rar. Am o problemă cu cumpărăturile excesive şi încerc mereu să cumpăr strictul necesar. Însă când merg: iau punguţe / săculeţi după mine. În primul şi în primul rând mereu am o pungă în cazul în care am nevoie sa cumpăr ceva. Am în geantă,  în maşină și la birou. Foarte rar cumpăr pungi mici şi dacă totuşi am nevoie şi cumpăr, le las în geantă apoi şi le folosesc la piaţă ca să pun legumele. Nu fac risipă, refolosesc cu grijă şi abia când nu mai au nicio suflare le pun la reciclat.

  1. Mai puţin aruncat, mai mult reciclat

Fiecare lucru poate prinde o altă formă dacă îi acorzi puţină atenţie. Un capac de la o cană de ceai pe care am spart-o poate deveni suport pentru a aşeza o cană caldă pe masă şi pentru a proteja masa. O carafă veche cu o toartă instabilă poate deveni ghiveci, o cutie de cafea veche poate deveni suport pentru pensulele de machiaj. Cu puţină atenţie totul poate trece dintr-o formă în alta.

Iar proiectul meu preferat este cel la care am lucrat alături de sticlele de vin. Am “colecționat” dopurile de la sticlele de vin, am cumpărat o rama simplă dar care se potrivea foarte bine cu dopurile și le-am lipit cu atenție pentru a scrie cuvântul meu preferat “LOVE”. Pentru cine mă cunoaște știe că cel mai puternic cred că în viață totul este mai ușor când faci lucrurile de drag și cu dragoste.  

Mai puţine cumpărături, mai multă grijă pentru mediu, mai multă atenţie pentru ceea ce este în jurul nostru.

Stay creative, stay safe.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 17

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 19

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 21