Parteneriate

Shoppingul compulsiv – când satisfacția emoțională devine prea costisitoare

Facebooktwittermail

Știi momentele acelea în care tot pui chestii în coș, te răzgândești, le scoți, aplicația îți șterge produsele după o oră, iar tu reiei tot acest proces pentru simplul fapt că te relaxează? Poate că, mai târziu, telefonul tău sună și nu poți continua, dar stai cu gândul la discountul de 50% care era trecut cu roșu pe un banner pe site. Uneori cumperi pentru că ai nevoie, alteori îți dai seama că e doar un comportament de relaxare. După o zi grea, simplul gând că vei putea face ceva doar pentru tine pare cel mai la îndemână comportament pe care l-ai putea avea. Nu contează ce-ți dorești să cumperi: haine, pantofi, genți sau alimente. Orice îți poate ridica puțin nivelul de dopamină și endorfine, astfel încât să mai echilibreze o zi dificilă sau, pur și simplu, să îți satisfacă nevoia de ceva nou.

Când se întâmplă asta doar din când în când, poate fi amuzant și inofensiv în același timp. Dar dacă frecvența „întâmplărilor” crește, atunci devine problematic, mai ales dacă, la final de lună, analiza bugetului tău te dezechilibrează emoțional. Probabil ești familiarizat și cu acest cerc vicios al emoțiilor. Emoția pozitivă de moment ajunge să se transforme într-o emoție negativă, care îți dă un spike de cortizol (stres), pentru că iar nu te-ai ținut de planul de economii. Sau pentru că va fi nevoie să reduci din altceva ca să echilibrezi bugetul.

Emoțiile care ne confruntă sunt primul semnal că ceva nu este în regulă. Dar cum ne dăm seama că impulsurile noastre au devenit o problemă? Ce înseamnă doar „din când în când” și ce înseamnă „prea des”? Nu am un răspuns exact, și, oricum, e mai bine să te las pe tine să faci această analiză pentru propria persoană: să îți dezvolți simțul măsurii. Ce pot să fac, în schimb, este să te invit să privești și din altă perspectivă, nu doar cea financiară: atunci când cumperi ceva, faci acest lucru pentru că există o nevoie sau pentru că este o dorință? Nu cumva, poate, confuzi nevoia cu dorința? Dacă vorbim despre dorință, ea este susținută de un plan de economii pentru a achiziționa acel lucru sau este strict un impuls, o acțiune nepregătită? Răspunde cu sinceritate, fără răspunsuri convenabile, care atenuează problema cumpărăturilor, prin a te referi, de exemplu, la hrană, ca fiind o nevoie pe care să nu o poți limita. Și aici există o limită. A cumpăra produse alimentare în exces face parte tot din categoria a doua care îți asigură, mai degrabă, liniștea mentală, nu doar necesarul real, fiziologic.

Educația financiară ne poate ajuta să facem mai bine față cumpărăturilor nechibzuite. Atunci când știm să ne drămuim resursele financiare, comportamentul nostru de cumpărare este și el mai rațional. Sigur, nu suntem cu toții în aceeași oală sau la același nivel când vine vorba de asta, însă merită să ne analizăm cu toții comportamentul de cumpărare, în special dacă ne știm ca fiind, uneori, cumpărători care acționează pe bază de impuls. De cele mai multe ori, impulsul nu vine din nevoie, ci din dorința de a pune capac unei reacții emoționale, unei perioade dificile, unei stări de oboseală, unei nevoi de detașare. Ceva este și nu scăpăm de el punându-l laolaltă cu produsele din coșul din magazinul online, dimpotrivă.

Ai mai crede că acest comportament de cumpărare compulsivă este tocmai rezultatul internetului, al mediului digital, dar nu este așa. Cumpăratul compulsiv a apărut cu aproximativ un secol în urmă. Însă, abia în ultimii ani a devenit o problemă serioasă, în creștere, ceea ce a dus la nevoia de a analiza mai mult acest fenomen de către comunitatea oamenilor de știință. Cred că îți poți imagina la ce proporții a ajuns acest fenomen în perioada pandemiei.

Ce se întâmplă efectiv, atunci când cumpărăm compulsiv? În momentul în care cumpărăm, mintea noastră asociază starea de bine cu acțiunea de a cumpăra. Astfel, când vom simți din nou o stare mai puțin bună, printre primele lucruri care vor apărea în mintea noastră este întrebarea: „Ce m-a ajutat ultima dată să mă simt mai bine?”. Iar apoi, răspunsul: „Să cumpăr! Și ce pot să fac mai departe? Să cumpăr!”. Sigur, procesul este mult simplificat și e bine să știm că el este, cel mai probabil, inconștient. Totul se petrece foarte rapid și, spunem noi în psihologie, implicit. El poate fi conștientizat doar dacă stai să analizezi lucrurile sau dacă emoțiile pe care le-ai simțit după extazul cumpărării au fost mai degrabă negative. Indiferent de scenariu, costul cumpărăturilor devine deja mult prea mare și nemeritat.

Dacă vrei să înțelegi mai departe – și să poți controla – procesul din spatele cumpărăturilor compulsive, pe Școala de Bani te așteaptă un curs gratuit, online, din 10 module și exerciții care te vor ajuta să te cunoști mai bine. Te invit, așadar, să îți faci curaj și să descoperi povestea venirii și plecării banilor din contul tău.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 17

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 19

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evirgoli/web/evirgolici.ro/public_html/wp-content/themes/dashy/footer.php on line 21