Lista de cumpărături a unui vegetarian

Facebooktwittermail

În România dacă nu mănânci carne eşti privit cu scepticism, chelnerii îţi aruncă o privire ciudată iar restul se întreabă cum supravieţuieşti? Încă avem sechele comuniste şi pe masă trebuie o cărniţă prăjită, mititei, multe semipreparate, totul încheiat cu o sticlă de suc cu zeci de E-uri, şi uite aşa se îngroaşă cozile la medic.

Mie nu îmi place carnea în mod deosebit şi de mică am fost obişnuită să ţin post, să mănânc BIO, deci o perioadă de detox am avut mereu, deşi nu ştiam în perioada ’90 de astfel de termeni, ci părinţii mei mereu mă hrăneau sănătos, natural şi pe masă puneam doar  ce creştea în curtea noastră.

Ca să ajut şi alţi oameni, în rândurile de mai jos “povestim” despre lista de cumpărături a unui vegetarian.

Pe 1 octombrie am sărbătorit zivegetarieniua internaţională a vegetarienilor de pretutindeni, iar luna octombrie este dedicată lor. Mai mult, în această perioadă este recomandată o alimentaţie din care să se încerce excluderea cărnii. Nu sunt puţine studiile care au încercat să dovedească că diferitele tipuri de vegetarieni au avantaje în fata omnivorilor: de la riscul scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, cancer chiar, până la o speranţă mai mare de viaţă. Asta spune cea mai amplă cercetare realizată până acum şi publicată în „Journal of the American Medical Association”. Cercetarea arată ca vegetarienii trăiesc în general mai mult, sunt mai educaţi, sunt mai subţiri, tind să bea şi să fumeze mai puţin, să facă mai mult sport şi chiar să fie într-o pondere mai mare căsătoriţi.

Republica BIO, primul magazin online ce comercializează în exclusivitate produse bio, cu o categorie importantă de clienţi provenind din rândul vegetarianilor şi veganilor, vine în ajutorul acestora cu toată gama nutrienţilor necesari pentru crearea unei diete sănătoase, bogate în proteine vegetale, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase.

“Un procent de 30% din clienţii noştri sunt vegetariani sau vegani, ori au cel puţin unul în familie, şi comanda cu regularitate din magazinul nostru. Aceştia sunt cei mai informaţi, le pasă de cum se simt şi de starea de sănătate şi conştientizează mai mult decât ceilalţi că trebuie să se ferească de chimicalele din comerţ. Sunt cei care cumpără în special pudre proteice, batoane vegane şi tot felul de paşte, creme din oleaginoase şi fructe uscate. De obicei, coşul lor de cumpărături are o valoare mai ridicată decât a unui client obişnuit, dar asta se întâmpla deoarece achiziţionează mai multe pudre proteice şi superalimente care să suplinească lipsa nutrienitilor din proteină animală. Cu toate acestea, astfel de produse se consuma în cantitate mică, fiind mai bogate nutriţional, de aceea nu putem spune că un vegetarian are un regim alimentar mai scump decât un omnivor”, explica Ciprian Stancu, fondator al Republicii BIO.

Nutrienţi absolut necesari în dieta vegetariană

Ulei-de-cocos2-604x270Cel mai important obiectiv pentru vegetarieni este înlocuirea proteinelor şi nutrienţilor pe care i-ar fi putut lua din carne şi găsirea corespondenţilor lor în meniul vegetarian. Altfel, principalele reguli de dietă sunt aceleaşi pentru toată lumea, şi în cazul vegetarienilor: 5 porţii de legume şi fructe pe zi, reducerea grăsimilor săturate, a zaharului şi a sării, înlocuirea prăjitului în ulei, hidratarea corectă.

Iata ce nu ar trebui sa lipseasca din lista de cumparaturi a oricarui vegetarian.

Proteinele sunt o parte esentiala in orice dieta, iar vegetarienii le pot lua din fasole, mazare, linte, soia, nuci si seminte. Vegetarienii pot opta pentru bauturi vegetale, pudre proteice vegetale, de calitate organica, unele din seminte germinate, sau chiar paste din soia verde. În categoia de nuci, seminte si snack-uri bio, variantele sunt multiple si acopera toate categoriile.

Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru a absorbi vitaminele A, D, E sau K și pentru a regla colesterolul, furnizând energia de care avem nevoie pentru a funcționa corect. Se găsesc în uleiul ecologic de nucă de cocos marca proprie Republica BIO, obținut din miez de nucă de cocos organică din cocotieri din Sri Lanka, nerafinat, extras la rece, uleiul de măsline extra virgin, de susan, și cele bogate in Omega 3, de in, cânepă sau nuci.

Fierul si zincul sunt necesare în sinteza proteinelor, diviziunea celulară și tratarea rănilor, iar vegetarienii le pot lua din salata, kale, migdale și caju, fructe uscate (caise și stafide) și cereale integrale. În magazinul online Republica BIO fructele uscate vin în varii combinații de la smochine, curmale, goji, stafide, fructe de aronia, toate fiind certificate organic și ferite de orice chimicale. Cerealele bio pentru micul dejun în combinație cu sortimentele de lapte vegetal sunt o variantă indicată atat pentru adulți, cât și pentru copii, bogate în nutrienți și foarte sățioase. De asemenea,batoanele vegetale si vegane, raw, reprezintă o gustare perfectă care se potrivește oricărui membru al familiei și care satisface cu usurință  pofta de dulce care apare în lipsa zincului.

Calciul este absolut necesar pentru a menţine sănătatea sistemului osos. Necesarul zilnic pentru adulţi este de 1200 de miligrame şi poate fi găsit într-o varietate de alimente vegetariene cum ar fi broccoli, iarbă  de mare şi multe superalimente, cum sunt pudrele din spirulina, chia, chlorella, orz verde şi iarba de grâu.

Vitamina B12 le lipseşte de obicei vegetarienilor care nu mănâncă ouă şi lactate, aşa că ei o vor lua din alge, soia sau ciuperci. Vitamina B12 întreţine sănătatea celulei nervoase, previne dementă şi bollile degenerative grave. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că sunt necesare suplimente de vitamine din complexul B în general, şi în special de vitamina B6 şi B12 pentru funcţionarea normală a organismului. O variantă uşoară şi gustoasă pentru consumul de ciuperci şi soia sunt cremele tartinabile din leguminoase şi nuci sau pateurile din ciuperci shiitake ori soia.

Republica BIO este şi producător de fructe şi legume bio, dar a preferat să devină în prima fază un retailer online de încredere, care comercializează doar produse certificate ecologic, şi va pune în vânzare, cel mai probabil de anul viitor şi producţia de legume şi fructe din fermă proprie.

Proiectul Republica BIO a pornit în februarie 2014, iar în martie 2015 s-a deschis oficial magazinul online. În spate se afla o echipă de 10 colegi, toţi cu experienţă în corporaţii cunoscute, care au deprins atenţia la detaliu şi la nevoile clienţilor, la acestea adăugându-se plăcerea de a lucra pentru un business care aduce sănătate oamenilor. “Noi vindem sănătate şi o viaţă mai bună” îi place lui Ciprian Stancu, fondator al proiectului, să spună.

Magazinul online ce comercializă doar produse certificate bio de la mâncare, suplimente nutritive sau semințe, până la cosmetice și detergenți, se remarcă printr-un client service extrem de atent.

Vizitați www.republicabio.ro şi pagina de Facebook.

Facebooktwittermail

S-a deschis Casa Victoria Florească, ambianță retro-chic și prăjituri delicioase

Facebooktwittermail

Prajitura Casa Victoria Floreasca (3)De ceva timp locuiesc în zona Piața Domenii și  dintre toate locurile pe unde m-am plimbat în Bucuresti aceasta este preferatul meu. Pe lângă oamenii mult mai calmi și mai zen pe care îi întâlnesc aici, pe lângă străduțele boeme și curate pe care mă plimb mereu am și cofetaria Victoria foarte aproape. Cofetăria mea preferată, atât pentru decorul parcă paralel cu agitația de pe Ion Mihalache dar și pentru prăjiturile care au gustul acela autentic, cremele fiind  preparate doar prin metode tradiționale, foietajul este făcut cu unt, frișca este din smântână, iar ciocolata pentru glazuri este întotdeauna veritabilă. Secretul prăjiturilor gustoase stă în ingredientele folosite, motiv pentru care în laboratorul Cofetariei Victoria vom găsi mereu: fructe proaspete, vanilie de Madagascar, nuci, migdale, alune de pădure, iar pentru cremele și prăjiturile însiropate băuturi alcoolice de cea mai bună calitate – Grand Marnier, Jidvei Vinars, Havana Club.

Săptămâna trecută am acceptat cu mare drag invitația de a merge la inaugurarea Casei Victoria Floreasca, unde aerul șic, mirosul prăjiturilor, atmosfera veselă au facut ca aceasta lansare să fie plină de voie bună și aplauze atât pentru afacere cât și pentru prăjituri.


Localizată în zona Dorobanți-Floreasca pe Strada Banul Antonache numărul 59, te va impresiona imediat, ganatez, cu ambianța retro-chic, dar și cu gustul delicios al prodeveniment inaugurare Casa Victoria Floreasca (4)uselor de cofetărie, patiserie și gelaterie
ca la mama acasă”. Cu o tradiție de peste un deceniu, lanțul de cofetării Victoria este o afacere de familie pornită în 2002, care s-a extins treptat prin adăugarea de sortimente variate în meniu și ulterior inaugurarea mai multor puncte de desfacere.

Povestea noastră a început de la o idee simplă: am fost curioși să aflăm dacă senzaționalul cozonac făcut de mama ar avea același succes și în afara familiei. Reacțiile primilor clienți ne-au depășit toate așteptările. Cozonacii mamei au devenit în scurt timp atât de populari încât am început să luăm în serios ideea.”, își amintește Alin Chivu, managing partner, Casa Victoria.

“Dar mai presus de orice, ingredientul cheie este, fără doar și poate pasiunea noastră pentru deserturi senzaționale. Excelența, autenticitatea, generozitatea, sinceritatea și respectul sunt valorile care ne definesc. Pentru noi, clientul este tot timpul pe primul loc și zi de zi, vreme de peste un deceniu ne-am pus în slujba misiunii de a face ziua mai dulce oricui ne calcă pragul, în oricare din locațiile noastre… și mai nou și pe site, de unde preluăm tot mai multe comenzi”, mai precizează  Alin Chivu.

eveniment inaugurare Casa Victoria Floreasca (1)Noua locație din zona Floreasca păstrează farmecul ușor retro al rețetelor clasice, dar aduce o notă contemporană și un puternic accent urban prin decorațiunile folosite și prin întregul concept de design. Asemeni unei prăjituri care se naște din combinația ingredientelor, fiecare amănunt de design contribuie la aspectul retro-chic obținut.

Contrastul dintre materiale și culori dinamizează spațiul, iar mixul de forme moi, texturi naturale, culori pastelate, alături de accente metalice cu iz industrial aduce elementul surpriză. Aspectul ludic se regăsește în detalii de tip: forme rotunde, abajururi, rafturi fantezie dispuse într-o dezordine creativă. De asemenea, trebuie menționat faptul că mozaicul pardoselii este inspirat de forma prăjiturilor, iar piesele de mobilier sunt manufacturate pentru a păstra un aspect retro și merită menționat faptul că au fiecare o poveste aparte, pe care vă invităm să o descoperiți vizitând Casa Victoria.”, punctează designerii de la Yellow Office Architecture, care au lucrat la amenajarea spațiului.

Valorea investiției în noul spațiu se ridică la suma de 100.000 de euro, iar proprietarii estimează că aceasta se va amortiza în următorii 3 ani.

Le urăm mult succes, îi felicităm pentru seriozitate și promitem să îi vizităm cât mai des.

Facebooktwittermail

Noii mei biscuiți, parteneri ai cafelei

Facebooktwittermail

Pentru mine dimineața este un moment greu, pentru că nu sunt o persoană matinală. Mă trezesc greu și cam tot ce vreau este o cafea, tare, mare și cu lămâie.

McVitiesCum îmi place ca micul dejun să fie în tihnă și sănătos mănânc iaurt cu ovăz sau ochiuri făcute pe teflon, dar de multe ori sunt pe fugă și aleg să ronțăi tot ceva sănătos, noii biscuiții McVitie’s.  Au un conținut ridicat de fibre, proteine și cereale integrale, motivul principal pentru care au loc în bucătărie.

Știam  unele informații despre aceștia în linii mari, însă am aflat mai multe la petrecerea de acum 2 săptămâni, unde am petrecut în spiritul britanic, de care chiar îmi era dor. Deliciosii biscuiți sunt fără arome artificiale sau coloranți, produși din ingrediente atent selecționate, cu făina de grâu, făină integrală și bicarbonat de sodiu, bogați în fibre (3,6%) și elemente nutritive și astfel se explică de ce sunt cei mai îndrăgiți biscuiți englezești.

Alături de biscuiți, am o și o cană la fel de gustoasă, vizual, și care îmi amintește de Londra și mă face să mai arunc un ochi pe ofertele pentru bileInstaSize_1012135843tele de avion către una dintre capitalele în care m-am plimbat cel mai mult.

Așadar, am o alegere nouă dimineața, nu chiar în fiecare dimineață, însă deseori, și o cană în care îmi este drag să îmi torn licorile mele magice, iar pasiunea mea pentru căni este cunoscută și nici nu cred ca se va potoli, din contră, simt că o alimentez din ce în ce mai mult.

Facebooktwittermail

Pantofarul meu se vrea alintat

Facebooktwittermail

H4-(1-of-1)Nu există  femeie care să nu tresare când aude cuvântul pantofi. Deja își imaginează piciorul ei cum este alintat de o pereche  ideală, care să nu o incomodeze, să îi facă paşii mai graţioşi și mersul mai feminin.

Pasiunea mea pentru pantofi nu este un secret pentru nimeni. Mi-am cumpărat încălțări și de pe alte meleaguri, și de la branduri de top și de la un butic din Băicoi. Fără de leac sunt.

De curând, am mai îmbatrânit și mi-am dat seama că prioritară este calitatea nu cantitatea, deși îmi este greu să fac faţă tentaţiei.

Avem impresia că toamna e departe însă se pare că bate timid dar sigur la ușă, așa că trebuie să ne pregătim temeinic. O colecție marca Hannami Shoes de cizme şi botine practice pentru tot parcursul zilei, cu tocul gros, mediu sau înalt, vine în întâmpinarea femeii moderne şi iubitoare de confort. Eu sunt fană toc mediu, recunosc, pentru că merg foarte mult pe jos. De la tonuri subtile de gri, maroniu, roşu şi până la variaţii de verde şi albastru, întreaga paletă cromatică conferă o notă de strălucire necesară unui anotimp ceva mai friguros şi întunecat. Pantofii stiletto sau botinele cu toc cui se regăsesc şi ele în noua colecţie, completând perfect o ţinută de seară sau de zi, elegantă şi sofisticată.

Sezonul acesta, accentul cade pe zona gleznei, prin decoraţiuni precum barete subţiri şi fine sau şnururi şi panglici rafinate, din piele ori şaten. O întreagă fuziune de materiale textile şi piele ce creează un joc plăcut şi atractiv privirii, la care se adaugă accentele stylish, din perforaţii florale. Cum sună? Perfect, nu?

Tocurilor pătrăţoase şi în nuanţe de verde metalizat ori auriu le revin rolul de a sparge monotonia unei cizme clasice, pe când botinele create integral din nuanţe metalizate devin piese statement, în ţinute casual şi chiar business, pentru femeile îndrăzneţe.

Hannami Shoes le conferă în această toamnă iubitoarelor de modă toată libertatea de a-şi personaliza încălţămintea dintr-o gamă diversă de materiale de la piele naturală clasică, la pielea întoarsă sau cea inovatoare, prelucrata prin tăiere şi perforare specială.

Pentru comenzile personalizate, clientele sunt aşteptate în atelierul Hannami, din Bucureşti, de pe Bdul. Corneliu Coposu, nr.3.

Colecţia integrală Hannami Shoes, toamna-iarna 2015/2016, poate fi găsită pe magazine online www.hannami.ro sau pe site-urile magazinelor partenere: www.welovecouture.ro şi www.endra.ro

Facebooktwittermail

Smart Talk and Wine. Beauty and the Beast

Facebooktwittermail

afisRazboiul sexelor. Runda a doua.

Marți, 6 octombrie, ora 19.30, Cafepedia, Piața Alba-Iulia nr. 2

Networking. Wines. Good mood

Am mai scris și cu alte ocazii despre alergia pe care am facut-o în ultimul timp când vine vorba de evenimente. Mai ales că gramatica unora mă da peste cap cum dau ei piscoturile gratis. Așa că am ales evenimentele frumoase, cu vin bun și oameni frumosi.

Dat fiind succesul primul eveniment din seria Smart Talk & Wine, continuăm cu o nouă seară de discuții deștepte, umor fin și vinuri bune. Pentru noua ediție, psihologul Anda Păcurar si entertainerul Cosmin Tudoran (artist și blogger) propun noi subiecte. Bineînțeles că pe lângă “temele” de mai jos, lista este deschisă, iar participanții din sală sunt așteptati cu întrebări și puncte de vedere.

Taxa de participare: 75 lei

Biletele se pot achizitiona de aici:
http://eventbook.ro/event/bilete-beauty-and-the-beast-6-octombrie
Rezervarile sunt recomandate:  Adriana – 0731631837, adriana@citybest.ro; Irina – 0720906933, bucharest.office@vinul.ro

Teme de discuții

  • Flirturi si relaţii la locul de munca. Sunt sau nu ok? Când şi de ce ar trebui evitate?
  • Suntem “nebuni “ dacă mergem la psiholog? Când e cazul sa mergem si de ce? Prejudecăți românești legate de mersul la psiholog şi teama de gura lumii.
  • Cât contează aspectul fizic la inceputul unei relaţii şi mai apoi, dincolo de sintagma “ te aleg pentru sufletul tău”?
  • De ce încă multe doamne şi domni din România se cam lasă “pe tânjeală” după căsătorie în ceea ce privește partea de îngrijire / beauty?

Vom avea:
Degustare și prezentare de vinuri din gama Byzantium – Halewood Wines: Blanc de Transylvanie 2014, Rose Euxine 2014, Rosso di Valachia 2014.
Gustări delicioase
Cadouri – surpriză
…şi multe lucruri mişto (și utile) de aflat.

Nu vă dezvaluim chiar totul, dar ia vedeţi, până atunci, cum a fost la primul eveniment:

http://www.citybest.ro/ro/noutati/smart-talk-wine-razboiul-sexelor-fara-perdea

Partener principal: Halewood Wines.

Parteneri : Cafepedia, Lact IQ by Elcomex, Silhouette Beauty Centers, Colțul de frumusețe, Flormar

Parteneri media: citybest.ro e-girl.ro, evirgolici.ro, kefetele.ro

Facebooktwittermail

Webstock 2015 adună oamenii pasionați de social media

Facebooktwittermail

logoAPasionat de social media? Facebook pentru tine este mai mult decât o platformă unde dai un scroll ca să vezi pe unde s-a mai plimbat colega aia pe care nu o suporți? Dacă vezi lucrurile mult mai interesant și crezi în social media atunci trebuie să fii prezent la Webstock 2015.

Twiiter, Seo, GooglePlus, hastag, aceste cuvinte vor răsuna cu ecou pe 2 septembrie la Mariott în cadrul celui mai important eveniment de social media.

Vom asculta oameni care au cuvinte și sfaturi importante pentru noi și putem vota și personalitatea anului și totodată să nu uitam faptul că este o bună ocazie de networking. Dacă crezi că ai o idee foarte bună și o sugestie pe care nu ar trebui organizatorii să o ignore atunci propune un subiect și un vorbitor.

Conferintele Webstock și Premiile Webstock se vor desfăsura în aceeași zi, pe 2 octombrie și încep dis-de-dimineață deci și dacă nu ești o persoana matinală (cum nici eu nu sunt), auzind planul, parcă alarmei nu îi trebuie un snooze și ne vedem la Mariott să bem o cafea.

Din punctul meu de vedere aceste experiențe de networking te maturizează profesional și nicio experiență nu a daunat niciodată.

Cu cine mă întânlesc la Webstock?

Facebooktwittermail

Unicitatea obținută prin creațiile Lulush

Facebooktwittermail

12023236_762920673829905_851784746_nÎntotdeauna am adorat unicitatea, faptul că poți merge pe stradă și nu observi balerini ca ai tăi, tricou ca al tău. Nu mi-a plăcut uniforma străzii niciodată iar materialele din reviste care ne bagă adânc în cap că trebuie sa purtăm roșu, verde sau blugi skinny și sacou scurt mă scot din minți.

Am cunoscut-o pe creatoarea din spatele produselor Lulush acum ceva timp când lucram la revistă și realizam diferite parteneriate cu oamenii care chiar aveau și încă au ceva serios de spus.

Așa am descoperit talentul fetei care face minunile marca Lulush. Picturi deosebite, diferite, care te fac să te bucuri de ceea ce porți. Fără modele luate din rafturile magazinelor și fără aceleași idei obosite din toate mall-urile.

Iar cum calitatea este cea care contează, pe lângă originalitate, Lulush ridică și mai mult standardele atât prin diversitatea produselor cât și prin folosirea vopselelor profesionale de textil cât și de piele, teniși de calitate și ultima inovație pe care  o folosește acum – soluția Always Dry care îi face impermeabili.

Lulush face minuni. Puteți sa îi admirați toate ideile pe pagina de Facebook.

Iar eu am de la ea aceste frumoase încălțări pentru care încă nu știu cum sa îi mulțumesc suficient și care strâng reacții frumoase.

jl94YLXywXDf_dTN71Vd8M3fDtJ8ZHEf-k4EXItjCvs

Vă invit la o doza de originalitate!

Facebooktwittermail

Workshop by Gabi Urda

Facebooktwittermail

12049529_10207927747771040_1121938130163206831_nIndiferent de situație, vremuri, aspectul fizic mereu a contat. Cum nimeni nu se îndrăgostește de frumusețea sufletului tău prima oară și nici nu ai două șanse pentru o primă impresie bună, avem argumentele necesare pentru a merge la un workshop by Gabriela Urda.

Gabi este la cel de-al patrulea ei eveniment de acest fel și are în plan multe idei de bifat. ” Vorbim despre comportamentele de shopping, despre prejudecățile noastre legate de o acțiune atât de frecventă (mai mult decât realizăm conștient, căci cumpăram zilnic ceva!), despre cum să cumperi rațional, folositor, adaptat nevoilor și cerințelor ritmului tău de viață, siluetei și personalității tale, bugetului tau etc. Apoi, pentru a putea adăuga un lucru, de obicei e nevoie să scoatem altul: editam. Adică scoatem din dulap cu plan și măsură, astfel încât să ajungem la o formula estetico-utilitară care să ne servească, mulțumească și împlinească total. Există reguli usor de aplicat, există exerciții practice și modele de urmat pentru dulapuri dezorganizate, extrem de aglomerate, demodate, care nu se mai potrivesc stilului tău, străine de ce ești și faci acum. Și, da, pe toate le parcurgem împreună, cu rezultate și informații care îți schimbă viziunea asupra relației tale cu hainele.” 

Înscrieri  se pot face la contact@gabiurda.ro sau mesaj privat Facebook Gabi Urda

Preț, același decent 80 lei.

Facebooktwittermail

Merg la Webstock

Facebooktwittermail

11707695_875907172444662_5015330520477725485_n

Când am aflat că merg la Webstock, cel mai important eveniment de social media din România, eram în metrou și am citit mail-ul cu gura până la urechi. Pentru mine contează mult aceste evenimente, experiențe și deși am aproximativ 4 ani de când mă învârt în această lume sunt conștientă cât mai am de învățat, iar asta nu poate să mă facă decât sa fiu și mai entuziasmată.

Așadar, pe 2 octombrie mă găsiți la Marriot ascultând ca un copil cuminte, cum nu am fost în copilărie, toate prezentările.

Unul dintre cele mai frumoasa lucruri în viață este că ai mereu ce învăța și că nu există om sau moment care să nu îți lase o lecție moștenire. Cu acest gând merg la Webstock pentru a îmi lua doza de energie, lecții și experiențe.

Stay tunned, revin cu informații!

#webstockro

Facebooktwittermail

Lăcomie și nerecunoștință

Facebooktwittermail


De cand mă știu am fost zgârcită, dar nu zgarcită cu lucrurile calitative ci când vine vorba de risipă. M-a deranjat mereu problema asta a oamenilor care nu știu să aibă o limită, să economisească energia, materialele, să fie iubitori cu mediul în care trăim.

Nu o dau pe trăiri yoghine ci pur și simplu evidențiez cât de mult mi-aș dori ca oamenii să se gândească și la mediu îlacomie-nerecunostinta-pozanconjurător, nu doar la comoditate. Oamenii confundă bunăstarea cu nesimțirea și nu sunt absolut deloc constienți că natura nu are nevoie de noi însă noi de ea, ca de aer, la propriu.

Printăm ceva, nu a ieșit bine, aruncăm la gunoi, terminăm un borcan, îl aruncăm, sticla de apă cunoaște și ea destinul gunoiului unde va fi arsă. Noxe, copaci tăiați, din ce în ce mai puțin aer sănătos, din ce în ce mai puțin spatiu verde, prea mult fum și prea multă nepăsare.

În liceu am fost cea mai mare promotoare, participam la campanii care vizau ecologia, reciclam orice, ca și acum de altfel. Toate cutiile de creme, cosmetice,  după golire merg în cutia cu lucruri de plastic de reciclat, sticlele la fel, sticlele de sticlă le păstrez pentru suc de roșii pe care mama îl face delicios și pe care îl beau cu piper. Borcanele, dacă am timp, le decorez cu resturi de la ce croiește mama. Păstrez un rest de dantelă, o lipesc pe un borcan și o leg cu o fundița păstrată de la o bluză. În acest fel am un nou suport de creioane sau de pensule de machiaj iar șansele ca cineva să aibă un lucru ca al meu sunt foarte mici. Tot ce înseamnă pliante, foi, ziare merg într-un recipient special care merge către reciclare. 

De ce nu ne gândim și la alții? De ce nu ne gândim și la mediu?

Ca orice femeie am haine de care sunt plictisită sau nu le mai port. Se compară ceea ce simți când vezi un copil fericit cu o bluza de-a ta sau cu  o pereche de pantofi cu stresul depozitării sau să le lași pur și simplu la tomberon? Unde cel mai sigur vor ajunge printre flăcări.

Egoismul e frustrare, e lipsă de interes, e ceva moral dezgustător din punctul meu de vedere. Să oferi un covrig unui om al străzii este sacrificiu de un leu, însă necesită interes, să nu uiți că nu ești singur și că nu toți aruncă mâncarea dn frigider aiurea.

Să donezi sânge este efort de câteva ore. Nu ai nimic grav după, nu cred în alintături și drame. Mergi, răspunzi la 5 întrebări și apoi îți ia sânge. Nu fumezi, nu bei cafea, nu alergi și într-o oră ești ca nou. Dar oamenilor le place drama, vai, nu pot dona, vai îmi e rău, vai mă doare capul, însa dacă o ruda s-ar îmbolnăvi ar apela la toți oamenii să doneze sange, să se gândească la binele celuilalt. Alergăm către o țintă seacă, toți sunt ocupați să îți trăiască propria viață și uită să îți croiască un destin. 

Să fii darnic când nu ai niciun interes, să reciclezi fără să astepți bani, să donezi pentru ca un necunoscut să își revină măcar puțin din agonia lui, să îți dai hainele pentru cei cărora le îngheață corpul de frig, asta înseamnă să fii om și nu doar un nume pe un card bancar.

Multe persoane, puțini oameni.

Facebooktwittermail